donderdag 15 augustus 2019

Naar een ecologisch decoratiestelsel

Het eren van verdienstelijke burgers geschiedt in Nederland al sinds decennia almaar op dezelfde wijze. Hij/zij wordt geëerd met een straatnaam, plaquette of een buste of een full size-standbeeld. Dit alles na zijn dood. (Leden van de Koninklijke familie uitgezonderd. Die moge eerder geëerd)
Bij leven eert men de verdienstelijke burger met de Orde van Oranje Nassau, de Orde van de Nederlandse Leeuw of de Militaire Willemsorde

Wij leven inmiddels op de drempel van het Ecologische Tijdperk. Recent is er de spraakmakende publicatie van het IPCC, waarin dringend op (her)bebossing van de planeet word aangedrongen. Zo niet, dan raakt het met ons gedaan. Meer bomen! Veel meer bomen moeten er komen! Een biljoen! Ook het dichtbevolkte Nederland zal wat die (her)bebossing betreft naar rato een bijdrage moeten leveren.

Ik doe hieronder een voorstel tot bebossing, dat vrijwel niets (extra’s) kost.

Wordt het niet langzamerhand zaak, dat de verdienstelijke burger, die op het punt staat geridderd te worden, een keuzemogelijkheid wordt geboden? Dat hij of/zij kanzeggen: “ Nee, ik hoef geen lintje, burgemeester, plant voor mij maar een ( linde)boom!” En vervolgens wordt die boom dan plechtig geplant- in het bijzijn van de gelauwerde en zijn familie en vrienden- in het Nederlandse Ridderordenbos. Aan te leggen op de Veluwe of een andere daartoe geschikte plek.
Het zou wel eens zo kunnen zij dat een behoorlijk aantal van de te ridderen personen voor het planten van een boom zal kiezen. Immers het zijn alle verdienstelijke burgers. Zij zullen graag nog verdienstelijker worden! Immers zijn of haar ecologische voetafdruk is door deze daad gelijk een stuk kleiner! .
Aan een ridderorde heeft alleen de gefêteerde zelf iets. Het Ridderorderbos daarentegen, daar hebben we allemaal wat aan...
De te planten boom – voorzien van een koperen plaatje met de naam van de geridderde - mag natuurlijk ook een plataan, beuk of populier zijn… De eik wil ik af raden. Al was het maar omdat de eikenprocessierups in Nederland al biotoop genoeg heeft.

Manuel Kneepkens
Voorschoterlaan 137 3062KL Rotterdam
010 414 25 91

Geen opmerkingen: