Is er eigenlijk iets goeds te halen uit het Boerenprotest? Iets waar we allemaal iets aan hebben? Op het eerste gezicht niet. Met hun tractors, 'hun boerentanks', doorploegden onze agrariërs grondig het Malieveld, en, erger, ook onze toch al zo kwetsbare democratie.
Het Malieveld is inmiddels hersteld. Konden we dat ook maar zeggen over onze democratie ...
Maar als we nou eens een Andere Blik op de boerenzaak zouden werpen. Een meer speelse, creatieve. Dan valt er, onverwacht, uit het boerenprotest zowaar 'iets positiefs' te scoren.
Het betreft de omgang van de boeren met onze vlag. Die hangen zij omgekeerd op langs onze wegen. Het is verreweg het vreedzaamste onderdeel van hun protest. Al blijken er nogal wat Nederlanders te zijn, die zich door die omgekeerde vlag grondig getroffen voelen in hun vaderlandse hart. En zelfs braaf hier en daar de lantaarn- en andere palen langs zijn getrokken, om die vlaggen terug te brengen in hun 'natuurlijke' staat. Dus rood bovenaan.
Hun natuurlijke staat? Dat valt te bezien
Ooit wapperde immers al even fier als de rood-wit-blauw de oranje blanje bleu, de Prinsenvlag. Maar op een gegeven moment kreeg de rood- wit-blauw de overhand .op zijn concurrent.
In de Jaren Dertig kwam de Vereniging De Princevlag op ,'die 'terugkeer' naar het oranje blanje bleu bepleitte. De NSB hanteerde die vlag vervolgens daadwerkelijk bij hun manifestaties.
Het dispuut over de kleuren van de vaderlandse vlag leidde tot het besluit van de regering om de kleuren rood wit en blauw vast te leggen als de enige juiste kleuren.
Op 19 Februari 1937 tekende koningin Wilhelmina op haar vakantieverblijf in Zell am See het kortste Koninklijk Besluit ooit : 'De kleuren van de vlag van het Koninkrijk de Nederlanden zijn rood wit en blauw.'
En dat zijn ze tot op de dag van van vandaag.¹
Rood is de bovenste kleur van onze vlag
Rood wordt sinds jaar en dag gezien als de kleur van links. Maar sinds wanneer is Nederland links?
De Nederlander is door de bank genomen rechts. Als was het alleen al maar door zijn veel te grote ecologische voetafdruk.
Nu zijn er ongetwijfeld Nederlanders onder ons die denken dat zijn links zijn. Welnee, zij zijn hoogstens minder rechts. ..Toen ik nog Fractievoorzitter was van de Stadspartij in de gemeenteraad van Rotterdam, werd mij nogal eens de vraag voorgelegd door journalisten en anderen... of ik (nog) links was .Ik vond daar het volgende antwoord op: “Ik worstel met mijn rechtsheid en DAT zouden méér mensen moeten doen!”.
Een vlag moet de lading dekken. Nederland is rechts, zoals geconstateerd, en dus behoort...Blauw, de kleur van rechts, de bovenste kleur van de vlag te zijn.
Niet de Boeren maar wij gebruiken de vlag omgekeerd!
Blauw wit rood!
Kortom, van nu af aan weten wij hoe de vlag hangt in Nederland, althans dient te hangen.
Wij dienen onze boeren daar dankbaar voor te zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten