Recept voor een Ongewone Limburger
Limburger, wie of wat ben je?
Een Belgduitser? Een Pruis-
fransoos?
Hollander, ik ben een mens
Mijn oproep aan culinair Limburg om een Ongewone Limburger, niét Geert Wilders, namelijk een smakelijke Vega Limburger te ontwikkelen, is inmiddels op meer dan voortreffelijke wijze beantwoord door Gerard 'Sjraar' Peters, de rustend chefkok van het vermaarde twee sterrenrestaurant “Prinses Juliana” in Valkenburg – Houthem, helaas allang gesloten
Zijn Consommé Orange, zijn Sole Julienne, zijn Steak Prince Bernhard waren fameus tot ver 'in de Belgique'.
Na zijn pensionering is Sjraar zich gaan toeleggen op vegan koken. En ook daarin wist hij al spoedig weer zichzelf te overstijgen. “Sjraar is het, die mijn generatie chefkoks tot vegan koken heeft weten te brengen.” aldus Johnny de Boer van de Librije in Zwolle: “ Hij is qua vegetarisch de absolute meester!”
Hier volgt het recept van Sjraar:
Uitgangspunt van zijn creatie : De mildgroene heuvels van Limburg met hun zonovergoten aspergevelden, omringd door dito weelderige wijngaarden, dat alles moet in de Vega Limburger te proeven zijn...”
Men neme een Italiaanse bol – Limburg is immers het Italië van Nederland... – en snijdt deze door midden.
Besmeer dan beide zijden met een pesto van dwerg-groenten (1)
Beleg de met pesto besmeerde onderzijde met Radijs (2), Zonnebloem (3) en Erwten (4)
Leg daarop heerlijk, zacht gegaarde, lauwwarme, rijpe aspergepunten.
En leg tot slot de met pesto besmeerde bovenkant op de zacht gegaarde asperges.
Bon appetit!
Noten:
(1) Dwerggroenten:
erwten, zonnebloem, radijs, cashewnoten, extra vierde olijfolie, knoflook, citroen en edelgistenvlokken
Dwergen - Was het Kleine Volkje homofiel?
De verhouding van de 7 dwergen
tot Sneeuwwitje, bv.
was in elk geval louter platonisch
Niet Doc, Happy, Grumpy, Sneezy
Bashful, Sleey of Dopey
maar de Prins van Lippe Biesterfeld
heeft haar gedefloreerd...
(2) Radijs:
pittig en peperig, versterkt spierweefsel, stimuleert het sapverteringsstelsel
en verbetert het.
De Hof van Eden was een Tuin van Eetlust...
waarin gelukzalig
thuiskokkin Eva & haar partner sommelier Adam
Pa Radijs
(3) Zonnebloem:
verse nootachtige smaak, herstelt spierweefsel, versterkt skelet- en neurologische systemen, helpt de darmflora gezond te houden en is een natuurlijk slijmoplossend middel voor congestie.
Zonnebloemen, vraag God
of hij Vincent van Gogh schilderen wil
én kan...
(4) Erwten:
zoet en knapperig, rijk aan antioxidanten en caroteen, stabiliseert de bloedsuikerspiegel van diabetici.
De prinses op de (kikker-)
erwt
wie kust haar wakker??
Wij met z'n eco-allen!
Naschrift:
Is dit soms 'een Nijhoffje'? Er staat niet wat er staat ...
Is de verborgen boodschap van deze tekst dat er wel degelijk een Ongewone Limburger onder ons is?
Een hoogst culinair ogende, nl de Green Deal Eurolimburger Frans Timmermans, woonachtig in de Heerlijkheid Heerlen?
En het antwoord is:******. gone with the wind ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten