donderdag 15 februari 2018

Poete de gauche



Daar zit je dan  achter je PC … een jongen van 75.
Even oud  als Tom Poes, even oud als de Maastunnel , even oud als de film
Casablanca…
Wat zou de gymnasiast, die je op je zeventiende was, vinden van wat er van je geworden is? Zou hij  verder hebben willen leven als hij had geweten dat er zo weinig van zijn idealen terecht zou 
komen. ?
Wat een confrontatie zouden dat zijn tussen a) die eens zo veelbelovende en b) de ander die zo weinig van al die beloftes had weten te maken.
Ik stel me voor dat de jongste van de twee  verwijten zou afvuren op de oude : “Waar zij al die gave dromen van je ? Wat heb je gedaan met heel die rijkdom aan gedachten, die ik aan je heb toevertrouwd?. Ik had grote verwachtingen van je en je hebt ze nul komma nul waar gemaakt !

En wat zou de oudste tot zijn verdediging aanvoeren .  Dat er excuses waren.  Zijn gezin ( werkende vrouw, drie kinderen ), zijn docentschap strafrecht (! ) aan de universiteit,  zijn huis met hypotheek.. Dat bepaalde ideeën, die hij in zijn jeugd had gehad over het veranderen van de maatschappij onhaalbaar bleken.
 ‘En tot het onmogelijke was niemand gehouden’.
Dat was nog een woord van Joop den Uyl , de laatste sociaal-democraat, toch ook een idealist.
Hii zou wijzen op een paar door hem geschreven boeken; een handvol gedichten, waarvan een gedicht klassiek : Tuin van Eeetlust. 
Hij zou het hebben over zijn politieke engagement  de Coornhertliga ,  het comité Boycot Outspan sinaasappel,  Het vredestribunaal in de Laurenskerk ( over de plaatsing van Kruisraketten ) de Stadspartij Rotterdam. Hij zou zich een  poéte de gauche noemen. Maar het zou niet helpen. Hij zou het moeten toegeven. Hij had op alle fronten gefaald

Geen opmerkingen: