Pompoen – ad usum in pulmento cucurbitae*
Wat een plompe geest
Ik verdenk hem ervan
een Hollander te zijn
Desiderius Erasmus
Tegen het tikken van de regen op de caravan
snijd ik een pompoen / aan
dwars / door zijn schil van zon
Zie, de wangen van mijn kinderen stralen
En de regen, die druipnatte import uit Holland
Hoor, hoe ze klavecimbelt
♫♫ !
op de akkers van Toscane
Waar nu plotseling Etrusken opduiken
schimmen, roestbruin krulharig..
als op hun fresco's – polaroidfoto's, eeuwenoud
(O, Marxbrothers van de Antieken
o, Groucho, o, Harpo, o, Chico, o, Zeppo
hoe lang is jullie al niet het lachen vergaan...?)
om de volle maan op te roepen met hun pansfluiten
die plompe vrucht van de tafels van de Goden
toegeworpen tot troost in de nacht
aan ons, Olandesi, op onze lange weg
terug naar het Noorden
Loze
pompoenen
Obesitas
in Bermudabroeken, vloekend oranje
* voor in de pompoensoep
*
Pompoen-omelet
Een omelet uit de oven is een manier van bereiden, die met name in de Spaanse keuken wel wordt toegepast. De Baskische pipérade wordt bijvoorbeeld soms zo gemaakt.
Dit is een oosterse variant op dat gerecht.
500 gr pompen
zeezout
2 uien
1 teentje knoflook
verse gemberwortel
vers gemalen zwarte peper
6 eieren
olie
Verwarm de oven voor tot 170° C.
Schil de pompoen zo nodig en snijd hem in stukken.
Kook de pompoen in een laagje water met wat zout in 20 minuten gaar.
Pureer de pompoen met behulp van een roerzeef.
Pel de uien en hak ze fijn. Doe hetzelfde met de knoflook.
Schil het stukje gemberwortel en rasp het. Pers hier 2 theelepels sap uit.
Vermeng deze ingrediënten met de pompoenpuree en voeg er peper en zout aan toe.
Breek de eieren en roer ze goed los. Meng de eieren door de puree en controleer de smaak.
Smeer een ovenvaste schaal of bakvorm in met olie.
Giet hier het mengsel in en bak de omelet in 30 minuten gaar tot hij licht goudbruin ziet. Laat de bovenkant eventueel nog wat bruiner worden onder de grill.
*
Bittermeloen van Hanky
2 bittermeloenen of sopropo's
2 eetlepels gezouten zwarte bonen
1 teentje knoflook, gesnipperd
2 eetlepels arachideolie
3 eetlepels lichte sojasaus
1 eetlepel suiker
Snijd de bittermeloenen in dunne plakjes en bestrooi ze met zout.
Laat ze 20 minuten staan.
Laat de zwarte bonen weken in 3 eetlepels water. Pureer ze grof in de vijzel samen
met de knoflook.
Spoel de sopropo's af. Verhit 2 eetlepels arachideolie in een wok. Roerbak de bittermeloen met de zwartebonenpasta ca. 7 minuten. Voeg de sojasaus en de suiker toe en bak nog drie minuten door.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten