zondag 25 mei 2025

Culinaire gedichten VII : Pompoensoep

 

Pompoen ad usum in pulmento cucurbitae*



                                                        Wat een plompe geest

                                                        Ik verdenk hem ervan

                                                      een Hollander te zijn


                                                                         Desiderius Erasmus


Tegen het tikken van de regen op de caravan

snijd ik een pompoen / aan

dwars / door zijn schil van zon


Zie, de wangen van mijn kinderen stralen

En de regen, die druipnatte import uit Holland

Hoor, hoe ze klavecimbelt

♫♫ !

op de akkers van Toscane


Waar nu plotseling Etrusken opduiken

schimmen, roestbruin krulharig..

als op hun fresco's – polaroidfoto's, eeuwenoud


(O, Marxbrothers van de Antieken

o, Groucho, o, Harpo, o, Chico, o, Zeppo

hoe lang is jullie al niet het lachen vergaan...?)


om de volle maan op te roepen met hun pansfluiten

die plompe vrucht van de tafels van de Goden

toegeworpen tot troost in de nacht


aan ons, Olandesi, op onze lange weg

terug naar het Noorden


Loze

pompoenen

Obesitas

in Bermudabroeken, vloekend oranje



* voor in de pompoensoep


                                                                             *


Pompoen-omelet



Een omelet uit de oven is een manier van bereiden, die met name in de Spaanse keuken wel wordt toegepast. De Baskische pipérade wordt bijvoorbeeld soms zo gemaakt.

Dit is een oosterse variant op dat gerecht.


500 gr pompen

zeezout

2 uien

1 teentje knoflook

verse gemberwortel

vers gemalen zwarte peper

6 eieren

olie


Verwarm de oven voor tot 170° C.

Schil de pompoen zo nodig en snijd hem in stukken.

Kook de pompoen in een laagje water met wat zout in 20 minuten gaar.

Pureer de pompoen met behulp van een roerzeef.

Pel de uien en hak ze fijn. Doe hetzelfde met de knoflook.

Schil het stukje gemberwortel en rasp het. Pers hier 2 theelepels sap uit.

Vermeng deze ingrediënten met de pompoenpuree en voeg er peper en zout aan toe.

Breek de eieren en roer ze goed los. Meng de eieren door de puree en controleer de smaak.

Smeer een ovenvaste schaal of bakvorm in met olie.

Giet hier het mengsel in en bak de omelet in 30 minuten gaar tot hij licht goudbruin ziet. Laat de bovenkant eventueel nog wat bruiner worden onder de grill.


                                                                                 *

Bittermeloen van Hanky



2 bittermeloenen of sopropo's

2 eetlepels gezouten zwarte bonen

1 teentje knoflook, gesnipperd

2 eetlepels arachideolie

3 eetlepels lichte sojasaus

1 eetlepel suiker



Snijd de bittermeloenen in dunne plakjes en bestrooi ze met zout.

Laat ze 20 minuten staan.

Laat de zwarte bonen weken in 3 eetlepels water. Pureer ze grof in de vijzel samen

met de knoflook.

Spoel de sopropo's af. Verhit 2 eetlepels arachideolie in een wok. Roerbak de bittermeloen met de zwartebonenpasta ca. 7 minuten. Voeg de sojasaus en de suiker toe en bak nog drie minuten door.
















Geen opmerkingen: