maandag 27 juni 2016

“Sommige Britten enigszins ongerust”

De actualiteit roept om aandacht. De nieuwe column van Richard bij 50PLUS gaat over de Brexit. De ouderen speelden een belangrijke rol. En willen we een Nexit?


Dit was de column:

Groot-Brittannië in rep en roer: ze moeten de EU uit! In Schotland, Londen en Noord-Ierland wilden ze blijven, maar de rest van het land zorgde voor een duidelijke overwinning van het “wegwezen”-kamp.  Analyses wijzen uit dat het vooral ouderen waren die hiervoor gezorgd hebben. Zij waren in meerderheid voor opbreken, terwijl  de jeugd vooral wilde blijven. Maar de ouderen kwamen veel vaker stemmen. (Meer dan 80% van de kiezers boven de 65 kwam op, terwijl dat onder de 30 jaar nog niet de helft was.)
Weer een goede les: onderschat de  electorale kracht van de ouderen niet!
Moeten we er blij mee zijn als hetzelfde in Nederland gaat gebeuren?  50PLUS is volgens zijn beginselprogramma een voorstander van directe democratie, is dus vóór referenda. Bovendien is de aanhang van 50PLUS volgens peilingen wat meer dan gemiddeld voorstander van een Nexit.  Ikzelf zou voor “blijven“ stemmen, maar als je voor directe democratie bent moet je ook accepteren dat er soms rare beslissingen komen.
Wat nou, raar? Wel een beetje.  Er is nu veel onzekerheid ontstaan.  Met  de Schotten, de Noord-Ieren, de mensen in Londen  en met wat de jeugd wil is geen rekening gehouden.  Maar toch, wie weet wat de toekomst biedt? Als de Nederlandse pensioenen straks zijn weggevreten door Euro-inflatie terwijl de Engelsen genoeglijk hun kopje thee blijven drinken, dan zullen we moeten  toegeven:  “Die eigenwijze ouderen op dat eiland hadden wel gelijk!”.

Geen opmerkingen: