zondag 24 augustus 2025

Culinaire gedichten / recepten : de picknick

 

Picknick – Le dejeuner sur l’herbe




Ik rijd weg ’s ochtends uit Maastricht

richting Lente, in mijn knal-

blauwe Scarlatti

Niks geen melancholie!


Aan boord een jonge demi-mondaine

in een halfblote RoaringTwenties-japon

(Tja, daar is zij nu eenmaal demi-mondaine voor...!)


Wij gaan picknicken

aan de rand van het Savelsbos

in het hinterland van Maastricht


Eerst op een damasten picknicklaken

met een kwarteltje hier

en een kwarteltje daar


En een fles Champagne Brut

En verse aardbeien, twee lipstickrode monden

vol


En dan - hop, hop - op elkaar!


En terwijl zij, mijn demi-mondaine

luidkeels kreunt

onder ons genot


Hoor je ze in de bomen fluiten, bewonderend

de merel, de koolmees, de roodborst

& de vink


Wat een tumult, al dat gevogelte

daar in dat Savelsbos...

En dat allemaal voor een Roaring Twenties van- de- Bil- Partij


Ooohh & aaahh & aaahh & ooohh!


opzij van een ♫ ♫♫ S c a r l a t t i


                                                            *


Mijn Tantes de Godinnen




Mijn tantes de Godinnen, reusachtige pompoenen

zo daalden ze, frisgeboend, van de Olympus

in Troje’s mahoniehouten salons

Onder lachfilmhoeden verorberden zij aldaar

slagroomtaart na slagroomtaart


s Zomers resideerden zij onafgebroken

op picknicklakens, rood & wit geblokt

De moorkoppen van hun zwartbebroekte achterwerken

kneusden boterbloem & madelief. Het klavecimbel

van de leeuweriken viel spoedig uit. Elk droeg

een stem van bronsgroen eikenhout of smakte!


Daar zaten we dan. In alle windstreken

een koe-ogige godin ( “Aan wie de appel?”)

De rokken opgeschort, de dijen onbetamelijk bloot


Ach, vergaan zijn al die donzen pruillippen

al die trotse ponden perzikvlees

Verdord de rode wangen van hun sappig twistgesprek


Over: r o d d e l, likeurlila


Ilias & Odyssee


                                                     *


Picknick – Salade Nicoise




1 krop Romeinse sla

200 gr groene asperges

300 gr Doré aardappeltjes

1 flinke bonito, schoongemaakt

1 limoen

1 bosje rucola-sla

50 gr ontpitte klamata-olijven, gehalveerd

1 (doosje) kersttomaatjes

8 ansjovisfilets


voor de dressing:


4 eetlepels extra vergine olijfolie

1 eetlepel balsamicoazijn

½ rode ui, gesnipperd



Maak de bonito (kleine tonijn) schoon. Spoor met je vinger de rij graten in het midden op, snijd deze aan beide kanten los en verwijder ze.

Snijd de sla in brede repen en leg ze even in een bak ijskoud water. Schil de asperges

alleen aan de onderkant (2 tot 3 laagjes eraf) en snijd het onderkantje eraf, Halveer ze in de lengte. Giet de sla af en maak de blaadjes goed droog.

Halveer de aardappeltjes en kook ze in ruim water met zout in ca.10 minuten. Laat ze uitlekken in een zeef.

Verhit een grillplaat en bestrijk die dun met olijfolie. Gril de bonito in z'n geheel, ca. 3 - 4 minuten aan iedere kant. Knijp de limoen erboven uit.

Verdeel de Romeinse sla en de rucola over de borden.

Verdeel daarna de asperges, aardappeltjes, tomaatjes, ansjovis en olijven,

Maak een dressing van de olijfolie, zout, azijn en rode ui. Leg een stuk bonito op ieders bord en besprenkel het met de dressing











Geen opmerkingen: