Picknick – Le dejeuner sur l’herbe
Ik rijd weg ’s ochtends uit Maastricht
richting Lente, in mijn knal-
blauwe Scarlatti
Niks geen melancholie!
Aan boord een jonge demi-mondaine
in een halfblote RoaringTwenties-japon
(Tja, daar is zij nu eenmaal demi-mondaine voor...!)
Wij gaan picknicken
aan de rand van het Savelsbos
in het hinterland van Maastricht
Eerst op een damasten picknicklaken
met een kwarteltje hier
en een kwarteltje daar
En een fles Champagne Brut
En verse aardbeien, twee lipstickrode monden
vol
En dan - hop, hop - op elkaar!
En terwijl zij, mijn demi-mondaine
luidkeels kreunt
onder ons genot
Hoor je ze in de bomen fluiten, bewonderend
de merel, de koolmees, de roodborst
& de vink
Wat een tumult, al dat gevogelte
daar in dat Savelsbos...
En dat allemaal voor een Roaring Twenties van- de- Bil- Partij
Ooohh & aaahh & aaahh & ooohh!
opzij van een ♫ ♫♫ S c a r l a t t i
*
Mijn Tantes de Godinnen
Mijn tantes de Godinnen, reusachtige pompoenen
zo daalden ze, frisgeboend, van de Olympus
in Troje’s mahoniehouten salons
Onder lachfilmhoeden verorberden zij aldaar
slagroomtaart na slagroomtaart
’s Zomers resideerden zij onafgebroken
op picknicklakens, rood & wit geblokt
De moorkoppen van hun zwartbebroekte achterwerken
kneusden boterbloem & madelief. Het klavecimbel
van de leeuweriken viel spoedig uit. Elk droeg
een stem van bronsgroen eikenhout of smakte!
Daar zaten we dan. In alle windstreken
een koe-ogige godin ( “Aan wie de appel?”)
De rokken opgeschort, de dijen onbetamelijk bloot
Ach, vergaan zijn al die donzen pruillippen
al die trotse ponden perzikvlees
Verdord de rode wangen van hun sappig twistgesprek
Over: r o d d e l, likeurlila
Ilias & Odyssee
*
Picknick – Salade Nicoise
1 krop Romeinse sla
200 gr groene asperges
300 gr Doré aardappeltjes
1 flinke bonito, schoongemaakt
1 limoen
1 bosje rucola-sla
50 gr ontpitte klamata-olijven, gehalveerd
1 (doosje) kersttomaatjes
8 ansjovisfilets
voor de dressing:
4 eetlepels extra vergine olijfolie
1 eetlepel balsamicoazijn
½ rode ui, gesnipperd
Maak de bonito (kleine tonijn) schoon. Spoor met je vinger de rij graten in het midden op, snijd deze aan beide kanten los en verwijder ze.
Snijd de sla in brede repen en leg ze even in een bak ijskoud water. Schil de asperges
alleen aan de onderkant (2 tot 3 laagjes eraf) en snijd het onderkantje eraf, Halveer ze in de lengte. Giet de sla af en maak de blaadjes goed droog.
Halveer de aardappeltjes en kook ze in ruim water met zout in ca.10 minuten. Laat ze uitlekken in een zeef.
Verhit een grillplaat en bestrijk die dun met olijfolie. Gril de bonito in z'n geheel, ca. 3 - 4 minuten aan iedere kant. Knijp de limoen erboven uit.
Verdeel de Romeinse sla en de rucola over de borden.
Verdeel daarna de asperges, aardappeltjes, tomaatjes, ansjovis en olijven,
Maak een dressing van de olijfolie, zout, azijn en rode ui. Leg een stuk bonito op ieders bord en besprenkel het met de dressing
Geen opmerkingen:
Een reactie posten