dinsdag 7 maart 2017

Uitnodiging


Op 26 februari j.l.  werd dichter, tekenaar, politicus, jurist Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942) 75 jaar.
Ter ere van dit heugelijke feit vinden er op zondag 12 maart in Heerlen enkele festiviteiten plaats.

Om 14.30 uur wordt in het Cultuurhuis, Sittarderweg 145, de expositie ‘Een lange neus’ geopend met werk van Manuel Kneepkens. Tevens wordt het boek ‘Een lange neus’ gepresenteerd met gedichten en een aantal afbeeldingen van zijn kunstwerken.

Vervolgens wordt er om 15.30 uur op het Wilhelminaplein een dichtregel van Manuel Kneepkens onthuld, als blijvend eerbetoon aan de dichter Kneepkens.

En om 16.00 uur vindt in SCHUNCK* een literaire bijeenkomst plaats waar zijn literaire vrienden Wiel Kusters, Emma Crebolder, Frans Budé en de stadsdichter van Heerlen Merlijn Huntjens en Nina Willems (PANDA) hem op een gepaste wijze feestelijk zullen onthalen.

Manuel Kneepkens werd in 1942 geboren te Heerlen. Echter al spoedig verhuisde het gezin naar de Casinolaan in Terwinselen, vlakbij de ingangspoort van de mijn ‘Wilhelmina’. Dagelijks heeft Kneepkens de mijnwerkers naar en van deze mijn aan zijn huis voorbij zien trekken. Na een aantal jaren verhuisde de familie weer terug naar Heerlen. Op het Bernardinuscollege te Heerlen was Pé Hawinkels zijn klasgenoot en beiden werden zij redactielid van ‘Binden en Bouwen’, de schoolkrant die toen landelijk succes boekte. Met o.a. Harrie Geelen, Ruud en Wil Groen en Huber-Jan Henket maakten zij deel uit van de ‘Tekenclub’ die in 1956 het panorama van Heerlen schilderde.

In 1960 ging Manuel rechten studeren in Leiden. Na zijn afstuderen en na enkele omzwervingen vestigde hij zich in Rotterdam. Daar kreeg hij als raadslid landelijke bekendheid, met name door enkele spraakmakende acties. .

Echter,  hij is zijn geboortestreek nooit vergeten. In een interview heeft Manuel Kneepkens eens gezegd dat hij Zuid-Limburg beschouwt als het museum van zijn jeugd. Vrijwel voor elke bundel die hij heeft gepubliceerd bezocht hij dit museum.

Wij hopen u te kunnen begroeten op 12 maart.

Samenvatting programma zondag 12 maart

14.30 uur - opening tentoonstelling ‘Een lange neus’ in het Cultuurhuis, Sittarderweg
15.30 uur - onthulling dichtregel Manuel Kneepkens op het Wilhelminaplein

16.00 uur - literaire bijeenkomst in SCHUNCK* m.m.v. Wiel Kusters, Frans Budé, Emma Crebolder en stadsdichter Merlijn Huntjens en Nina Willems (PANDA)

Geen opmerkingen: