woensdag 9 april 2025

Culinaire gedichten I

 

Het eiemuseum



Het (ei)zeren ei

waar Stalin uit kroop

is in het bezit van mijn museum


alsook het ei, metallic blue

waarin Einstein (schuchter ) terugkroop

na zijn aanslag op het Heelal


                 (Ei )= mc²


Maar als het kostbaarste object

van de collectie

beschouw ik toch


het gifei, gelegd door Feng Huang

de Chinese Vogel Phoenix

in doodsangst


toen hem met gestolen regenboog

neerschoot

de jonge dichter Mao Zedong


op z’n Lange Mars door China


Dit rode, al te rode kleinood

wil men graag ruilen tegen uw (doods)hoofd

wijlen Heer ex-Secretaris-Generaal

van de NATO


het Lunch-ei


immers

het Volmaakt

Ovaal!




Eierrecept


Spinazie met eieren



750 g spinazie

1 ui

2 eetlepels olie of boter

versgemalen zwarte peper

zeezout

50 g feta of Turkse kaas

4 eieren


Was de spinazie zorgvuldig en laat de blaadjes flink uitlekken. Snijd dan de spinazie fijn. Pel de ui en snipper die.

Verhit de olie of de boter in een ruime pan. Fruit hier de ui in tot hij zacht is. Doe er de gesneden spinazie bij.

Roer bij een matige hitte tot zoveel vocht uit de spinazie is gekomen dat de

panbodem ermee is bedekt. Voeg peper en zout toe, verkruimel de zachte kaas en roer ook deze door de spinazie.

Maak 4 kuiltjes in het oppervlak van de spinazie. Breek boven ieder kuiltje een ei.

Zet het deksel op de pan en laat bij een matige hitte de inhoud koken tot de eieren de gewenste hardheid hebben.

Serveer dan zo snel mogelijk


( uit Poëzie, waar is je gouden servet? Work in progress

culinaire gedichten : thuiskok Manuel Kneepkens

culinaire recepten : chefkok Rob Baris








Geen opmerkingen: