dinsdag 15 april 2025

Culinaire gedichten III : de Picknick

 

Mijn Tantes de Godinnen




Mijn tantes de Godinnen, reusachtige pompoenen

zo daalden ze, frisgeboend, van de Olympus

in Troje’s mahoniehouten salons

Onder lachfilmhoeden verorberden zij aldaar

slagroomtaart na slagroomtaart


s Zomers resideerden zij onafgebroken

op picknicklakens, rood & wit geblokt

De moorkoppen van hun zwartbebroekte achterwerken

kneusden boterbloem & madelief. Het clavecimbel

van de leeuweriken viel spoedig uit. Elk droeg

een stem van bronsgroen eikenhout of smakte!


Daar zaten we dan. In alle windstreken

een koe-ogige godin ( “Aan wie de appel? “)

De rokken opgeschort, de dijen onbetamelijk bloot


Ach, vergaan zijn al die donzen pruillippen

al die trotse ponden perzikvlees

Verdord de rode wangen van dat sappig twistgesprek


Over :r o d d e l, likeurlila


Ilias & Odyssee


Picknick-Salade Nicoise




1 krop Romeinse sla

200 g groene asperges

300 g Doré aardappeltjes

1 flinke bonito, schoongemaakt

1 limoen

1 bosje rucola-sla

50 g ontpitte klamata-olijven, gehalveerd

1 doosje kersttomaatjes, gehalveerd

8 ansjovisfilets


voor de dressing


4 eetlepels etra vergine olijfolie

1 eetlepel balsamicoazijn

½ rode ui, gesnipperd


Maak de bonito schoon. Spoor met je vinger de rijgraten in het midden op, snijd deze aan beide kanten los en verwijder ze.

Snijd de sla in brede repen en leg ze even in een bak ijskoud water. Schil de asperges

alleen aan de onderkant ( 2 tot 3 laagjes eraf) en snijd het onderkantje eraf, Halveer ze in de lengte.

Halveer de aardappeltjes en kook ze in ruim water met zout in ca.10 minuten. Laat ze uitlekken in een zeef.

Verhit een grillplaat en bestrijk hem dun met olijfolie. Gril de bonito in z'n geheel, ca. 3 - 4 minuten aan iedere kant. Knijp de limoen erboven uit.

Verdeel de Romeinse sla en de rucola over de borden.

Verdeel daarna de asperges, aardappeltjes, tomaatjes, ansjovis en olijven,

Maak een dressing van de olijfolie, zout, azijn en rode ui. Leg een stuk bonito op ieders bord en besprenkel met de dressing


Wijn: Sylvaner uit de Elzas











Geuldal – de Gouden Lunches van de Nostalgie



Geen opmerkingen: