Mijn Tantes de Godinnen
Mijn tantes de Godinnen, reusachtige pompoenen
zo daalden ze, frisgeboend, van de Olympus
in Troje’s mahoniehouten salons
Onder lachfilmhoeden verorberden zij aldaar
slagroomtaart na slagroomtaart
’s Zomers resideerden zij onafgebroken
op picknicklakens, rood & wit geblokt
De moorkoppen van hun zwartbebroekte achterwerken
kneusden boterbloem & madelief. Het clavecimbel
van de leeuweriken viel spoedig uit. Elk droeg
een stem van bronsgroen eikenhout of smakte!
Daar zaten we dan. In alle windstreken
een koe-ogige godin ( “Aan wie de appel? “)
De rokken opgeschort, de dijen onbetamelijk bloot
Ach, vergaan zijn al die donzen pruillippen
al die trotse ponden perzikvlees
Verdord de rode wangen van dat sappig twistgesprek
Over :r o d d e l, likeurlila
Ilias & Odyssee
Picknick-Salade Nicoise
1 krop Romeinse sla
200 g groene asperges
300 g Doré aardappeltjes
1 flinke bonito, schoongemaakt
1 limoen
1 bosje rucola-sla
50 g ontpitte klamata-olijven, gehalveerd
1 doosje kersttomaatjes, gehalveerd
8 ansjovisfilets
voor de dressing
4 eetlepels etra vergine olijfolie
1 eetlepel balsamicoazijn
½ rode ui, gesnipperd
Maak de bonito schoon. Spoor met je vinger de rijgraten in het midden op, snijd deze aan beide kanten los en verwijder ze.
Snijd de sla in brede repen en leg ze even in een bak ijskoud water. Schil de asperges
alleen aan de onderkant ( 2 tot 3 laagjes eraf) en snijd het onderkantje eraf, Halveer ze in de lengte.
Halveer de aardappeltjes en kook ze in ruim water met zout in ca.10 minuten. Laat ze uitlekken in een zeef.
Verhit een grillplaat en bestrijk hem dun met olijfolie. Gril de bonito in z'n geheel, ca. 3 - 4 minuten aan iedere kant. Knijp de limoen erboven uit.
Verdeel de Romeinse sla en de rucola over de borden.
Verdeel daarna de asperges, aardappeltjes, tomaatjes, ansjovis en olijven,
Maak een dressing van de olijfolie, zout, azijn en rode ui. Leg een stuk bonito op ieders bord en besprenkel met de dressing
Wijn: Sylvaner uit de Elzas
Geuldal – de Gouden Lunches van de Nostalgie
Geen opmerkingen:
Een reactie posten