Ambrozijn
Ambrosia, wat vloeit mij aan?
Uw schedelveld is koeler maan
en alle appels blozen
Jan Engelman, Vera Janacopoulos
Rotterdam. Hier aan het Oostplein
stond ooit de molen van molenaar Ambrosius
Nomen omen est. What's in a name?
Moest hij het gouden koren van de goden malen
tot ambrozijn?
Nee, hij werd bruut omgebracht
De moord op molenaar Ambrosius
Toen wij demonstreerden tegen de oorlog in Vietnam
was het verboden te roepen
Johnson moordenaar! Johnson moordenaar!
Dus riepen we: Johnson molenaar! Johnson molenaar!
Dan dacht ik ook aan het lot van molenaar Ambrosius
En aan de tafels van de Goden
hoe daar prijkten, naast gulle bokalen nectar
luxebroodje Ambrozijn
De gouden zondagsbrunch op de Olympus
Verboden voor ons, Stervelingen
O, hoe de Warme Bakkers aan het Oostplein
(rechts: Holle Bolle Hein... ) (links: Magere Gijs... )
ons sindsdien troosten met fictief geluk
A m b r o s i a
Blozend Appelgebak voor Engelmannen
En voor hun Engelvrouwen
Eros'
Blote
Billenkoek
Melkweg-
wit
vol AmbRozijnen!
*
Amandelspijs
250 gr amandelen
½ citroen
10 à15 gr bittere amandelen
snuf je zeezout
100 gr yinnies
¾ dl perediksap
1 dl water
Rooster de witte, gepelde amandelen heel licht in een droge koekenpan.
Ze mogen nog net niet lichtbruin worden. Laat de amandelen afkoelen.
Rasp de schil van de halve citroen.
Vermeng de witte amandelen met de bittere, de citroensap en het zout. Maal
dit zo fijn mogelijk.
Verwarm de yinnies met het perediksap en het water.
Kneed dit door het gemalen amandelmengsel.
Laat de amandelspijs zeker 3 dagen doortrekken in de koelkast.
Bewaar de amandelspijs steeds koel. Kan zeker 6 - 8 weken goed gehouden
worden.
( uit: Poezie, waar is je gouden servet? Work in Progress
Culinaire gedichten: Manuel Kneepkens Recepten : Rob Baris
De Theedrinker
Geen opmerkingen:
Een reactie posten