dinsdag 29 april 2025

Culinaire gedichten V : Amandelspijs

 

Ambrozijn



Ambrosia, wat vloeit mij aan?

Uw schedelveld is koeler maan

en alle appels blozen


Jan Engelman, Vera Janacopoulos



Rotterdam. Hier aan het Oostplein

stond ooit de molen van molenaar Ambrosius

Nomen omen est. What's in a name?

Moest hij het gouden koren van de goden malen

tot ambrozijn?

Nee, hij werd bruut omgebracht

De moord op molenaar Ambrosius


Toen wij demonstreerden tegen de oorlog in Vietnam

was het verboden te roepen

Johnson moordenaar! Johnson moordenaar!

Dus riepen we: Johnson molenaar! Johnson molenaar!


Dan dacht ik ook aan het lot van molenaar Ambrosius

En aan de tafels van de Goden

hoe daar prijkten, naast gulle bokalen nectar

luxebroodje Ambrozijn


De gouden zondagsbrunch op de Olympus


Verboden voor ons, Stervelingen


O, hoe de Warme Bakkers aan het Oostplein

(rechts: Holle Bolle Hein... ) (links: Magere Gijs... )

ons sindsdien troosten met fictief geluk


A m b r o s i a

Blozend Appelgebak voor Engelmannen


En voor hun Engelvrouwen

Eros'

Blote

Billenkoek


Melkweg-


wit


vol AmbRozijnen!


*





















Amandelspijs



250 gr amandelen

½ citroen

10 à15 gr bittere amandelen

snuf je zeezout

100 gr yinnies

¾ dl perediksap

1 dl water


Rooster de witte, gepelde amandelen heel licht in een droge koekenpan.

Ze mogen nog net niet lichtbruin worden. Laat de amandelen afkoelen.

Rasp de schil van de halve citroen.

Vermeng de witte amandelen met de bittere, de citroensap en het zout. Maal

dit zo fijn mogelijk.

Verwarm de yinnies met het perediksap en het water.

Kneed dit door het gemalen amandelmengsel.

Laat de amandelspijs zeker 3 dagen doortrekken in de koelkast.

Bewaar de amandelspijs steeds koel. Kan zeker 6 - 8 weken goed gehouden

worden.


( uit: Poezie, waar is je gouden servet? Work in Progress

Culinaire gedichten: Manuel Kneepkens   Recepten : Rob Baris 























De Theedrinker



Geen opmerkingen: