woensdag 3 februari 2016

Oorlog & (nooit? ) Vrede



In zijn roman Oorlog & Vrede verdedigt Tolstoj de stelling dat Napoleon en zijn tegenstander de oude Russische maarschalk Koezo­tov slechts speelbal waren van hun lot, de oorlog. De Oorlog zelf is zoge­zegd de hoofdpersoon van Tol­stoj’ s roman, en Napoleon en Koezotov zijn niets dan pionnen op oorlogsgod Mars’ bebloede schaakbord.
De Britse filosoof Carlyle, zag het pre­cies andersom: de grillige persoon­lijkheid van het genius Napole­on be­paal­de volgens hem de loop van de Russische oorlog, ja, van heel de ge­schiedenis van het toenmalig Europa. 
De gemiddelde geschiedschrijver pleegt te kiezen voor een  tussenpositie. Zowel de poppetjes als het spel. Bij de ene chroniqueur ligt dan meer de nadruk op het sp­el, bij de ander op de spelers.
Vandaag kiezen we hier maar eens, bewust eenzijdig, voor het poppetjes-perspec­tief. Wat is er immers niet een prachtige schat aan anekdotes bekend over Grote Mannen die in feite... miserabele onderdeur­tjes waren.
Om maar te begin­nen bij Napo­le­on zelf.
L'­ Empe­reur was legenda­risch klein van stuk en leed daar onder. Zo zoekt op een goede dag de Keizer Aller Fransen een bepaal­de staf­kaart. Die blijkt te liggen op een hoge kast. " Wacht maar, Maje­steit..." zegt veldmaar­schalk Murat be­hulp­zaam : " Ik ben groter dan u, ik pak 'm wel! "
" Nee, Murat," riposteerde Napoleon: " Jij bent niet groter, jij bent langer...!".
Befaamd is de ook de foto van het Psy­cho-analy­tisch Genoot­schap , waarop Freud po­seert te midden van zijn volge­lingen... op een op voor de toeschou­wer onzichtbaar sinaasappelkistje, teneinde… groter te zijn dan de  ‘christen’ Jung !
Freud, of all peop­le!
En Picasso, die precies een centimeter grote was dan J.P. Sarte (1 m 61), antwoordde eens aan een journalist die hem vroeg wat er nog aan zijn geluk ontbrak_ le maître bezat immers al­les...roem, vrouwen, geld ... : " Wel meneer , 5 centimeter! "

Klein leed, grote gevolgen!

 Had Hitler ook niet maar èèn bal.? 



Geen opmerkingen: